Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen uporabnik kontaktnih leč, bodite pozorni. Z naslednjimi 13 osnovnimi pravili se boste izognili morebitnim težavam in zagotovili, da vaše oči ostanejo zdrave, kontaktne leče pa funkcionalne in udobne.

 

1) Ne spite s kontaktnimi lečami, če tega ni odobril vaš okulist

Kljub temu, da se vam včasih zvečer le ljubi odstranitii kontaktnih leč, zdravniki svarijo, da kontaktnih leč ne smete puščati v očeh 24 ur na dan ali med spanjem. Tak način nošenja je mogoč le pri nekaterih vrstah leč, pa še pri teh se je treba o dolgotrajnem nošenju posvetovati z vašim okulistom.
 


 

2) Nikoli ne nosite leč dlje, kot je priporočeno za določeno vrsto leč

Mesečne leče zamenjajte po enem mesecu, dnevne leče noč pa vsak dan! Ne pozabite, da kontaktnih leč ne smete uporabljati dlje kot priporočata proizvajalec in vaš okulist, tudi če so kontaktne leče po tem času še vedno udobne.

 

3) Na kontaktnih lečah ali etuiju nikoli ne uporabljajte vode iz pipe

Voda iz pipe lahko vsebuje mikroorganizme, ki lahko poškodujejo leče ali povzročijo okužbe oči. Vedno uporabljajte sterilno raztopino, namenjeno čiščenju in shranjevanju leč. Voda iz pipe tudi nima optimalnega pH in osmotskega tlaka za kontaktne leče, kar lahko povzroči deformacijo ali poškodbe.

 

4) Sveže raztopine ne vlivajte v staro 

Takšno prelivanje lahko povzroči bakterijsko kontaminacijo in zmanjša učinkovitost raztopine. Stara raztopina je lahko oslabljena in ima lahko porušeno kemijsko ravnovesje, kar negativno vpliva na čiščenje in razkuževanje leč. Zato uporabljeno raztopino po tem, ko vstavite leče, vedno zavrzite in nato uporabite novo raztopine.

 

5) Ne uporabljajte kontaktnih leč, če so vaše oči razdražene

Če so vaše oči rdeče, srbeče ali razdražene, morate za nekaj časa prekiniti uporabo leč. Nato se posvetujte s specialistom za oči, če pa se stanje poslabša, ne odlašajte z obiskom zdravnika!

 

6) Ne mečite leč v stranišče ali umivalnik

Kontaktnih leč ne smete metati v stranišče ali umivalnik, saj lahko povzročijo onesnaženje vodnih virov in so škodljive za okolje. Uporabljene leče preprosto odvrzite v koš za smeti. Nekatere blagovne znamke ponujajo celo programe za recikliranje kontaktnih leč.

 

7) Nikoli ne zamenjajte vrste raztopine brez posveta z okulistom

Raztopine za kontaktne leče se razlikujejo po sestavi in vse niso primerne za vsako vrsto leč. Menjava raztopine brez posvetovanja z okulistom lahko povzroči draženje, alergijske reakcije ali poškodbe samih leč.

 

8) Ne delite kontaktnih leč z drugimi ljudmi

Deljenje kontaktnih leč z drugimi ljudmi lahko znatno poveča tveganje za prenos okužb in očesnih bolezni. Kontaktne leče morajo biti vedno individualne in osebne, saj je vsako oko edinstveno in ima različne potrebe.

 

9) Pri vstavljanju leč ne imejte predolgih nohtov

To je morda neprijetna novica za nekatere dame, vendar lahko dolgi nohti poškodujejo kontaktne leče pri rokovanju z njimi, prav tako pa  lahko povzročijo poškodbe samega očesa. Pomembno je, da so nohti pri rokovanju s kontaktnimi lečami čisti in urejeni, da se izognete morebitnim zapletom.



 

10) Ne dovolite, da bi ličila ali kreme prišle v stik z lečami

Ličila in kontaktne leče se zelo dobro ujemajo. Toda ključ do uspeha je previdnost!  Kontaktne leče vstavite pred nanosom ličil ter jih vzemite ven pred odstranjevanjem ličil. Seveda pa pred rokovanjem z lečami nikoli ne pozabite temeljito umiti rok.
 

11) Izogibajte se vodnim aktivnostim ali zdraviliščem

Kontaktnih leč nikoli ne smete izpostavljati vodi (sladki ali morski) ali prekomerni vročini. Zato je priporočljivo, da ob nošenju kontaktnih leč opustite dejavnosti, kot so plavanje, tuširanje, kopanje, potapljanje, parna kopel ali savna. Zaradi stika z vodo lahko leče absorbirajo bakterije in druge škodljive snovi, ki lahko povzročijo okužbe ali draženje oči. Prekomerna vročina in para v savnah ali zdraviliščih pa lahko poškodujeta leče ali spremenita njihovo obliko.


 

12) Ne nosite kontaktnih leč po izteku roka uporabnosti 

Po izteku roka uporabnosti lahko leče izgubijo svoje lastnosti kot so prožnost, prepustnost za kisik in sposobnost zadrževanja vlage. Nošenje leč po izteku roka uporabnosti lahko zato povzroči draženje oči in povečano tveganje za okužbe.

 

13) Na potovanjih ne pozabite s sabo vzeti dodatnega para kontaktnih leč

Roko na srce – ali še nikoli niste izgubili svojih kontaktnih leč? Na potovanjih je lahko težko najti nadomestne leče, zlasti v primeru specifičnih receptov. Zato je pomembno, da imate s seboj dodaten par, da ste pripravljeni na izgubo, poškodbo ali nepričakovane situacije.




 

Upamo, da so vam ti nasveti pomagali! S pravilno nego vam bodo kontaktne leče zagotavljale udobje in zdravje oči brez omejitev. Izberite svoje na eyerimu!