Kontaktne leče so odlična alternativa očalom, vendar jih je treba ustrezno negovati. Da bi zagotovili njihovo dolgoročno funkcionalnost in zdravje vaših oči, je pomembno, da upoštevate nekaj osnovnih pravil.



 

Kako naj pravilno čistim svoje kontaktne leče?


Jasno je, da je najlažje vzdrževati dnevne kontaktne leče za enkratno uporabo. Za njihovo čiščenje ali shranjevanje vam sploh ni treba skrbeti, saj jih ob koncu dneva preprosto zavržete, zjutraj pa uporabite nove.

Za mehke večdnevne kontaktne leče potrebujete posodico in raztopino za čiščenje, izpiranje in shranjevanje – večnamensko (univerzalno) raztopino, ki je zaradi enostavne uporabe zelo priljubljena. Obstaja tudi učinkovitejša metoda čiščenja v obliki peroksidnih čistilnih raztopin, vendar pa je pri njej treba strogo upoštevati poseben postopek. 

 

Postopek za ročno čiščenje leč

 

 

1) Pred rokovanjem z lečami si vedno temeljito umijte in osušite roke.

2) Lečo položite na dlan ali hrbtno stran dlani, jo rahlo polijte z univerzalno čistilno raztopino in jo zelo nežno podrgnite s prstom. Tako boste odstranili vse obloge, ki so po razkuževanju ostale na kontaktni leči.

3) Po čiščenju lečo položite v posebno posodico, ki ste jo pred tem napolnili z novo čistilno raztopino. (Nikoli ne uporabljajte vode ali sline, saj vsebujeta bakterije in druge mikroorganizme.) Posodico redno zamenjajte vsake 3 mesece.

4) Leče je treba vedno očistiti na ta način, preden jih zvečer položite v etui in tudi preden si jih zjutraj nadenete.


Opomba: Na voljo so tudi raztopine z oznako »NO RUB« (»BREZ DRGNJENJA«), ki naj bi zagotavljale popolno nego leč brez ročnega čiščenja. Kljub temu še vedno priporočamo ročno čiščenje kontaktnih leč, saj boste s tem načinom čiščenja ohranili leče čistejše, oči pa bolj zdrave.

 

Ali želite vedeti, česa nikakor ne smete početi s kontaktnimi lečami? Preberite TUKAJ.



 

Ali lahko za čiščenje kontaktnih leč uporabljam navadno vodo iz pipe?

Nikakor ne. Za čiščenje in shranjevanje kontaktnih leč nikoli ne uporabljajte ničesar drugega kot posebne raztopine. Vaše kontaktne leče ne smejo priti v stik z vodo ali tekočino. Voda (iz pipe/ustekleničena/destilirana/morska/slina ...) lahko vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo resne težave v očesu. Tega se je treba zavedati na potovanjih in vedno imeti pri roki raztopino za kontaktne leče.

 

Kako naj pravilno shranjujem svoje kontaktne leče?

Večdnevne kontaktne leče je treba hraniti v za to namenjenih posodicah, ki morajo biti čiste in jih je treba redno menjavati. Ohišje zamenjajte vsaj enkrat na tri mesece in ga redno spirajte s čistilno raztopino. Nikoli ne uporabljajte raztopine, ki je v posodici že od prejšnjega dne!

 

Kdaj naj uporabim kapljice za oči, ko nosim kontaktne leče?

Kapljice za oči (ali umetne solze) so odličen način za zaščito in vlaženje oči. Za večino uporabnikov kontaktnih leč so priporočljive kapljice, ki jih je treba uporabiti pred nošenjem kontaktnih leč. Tako se kapljice lahko temeljito razporedijo po celotni površini očesa, kar olajša naknadno vstavljanje leč. Vendar pa proizvajalci navajajo, da lahko nekatere vrste kapljic uporabite tudi po vstavljanju leč (pozorno preberite navodila za uporabo kapljic ali vprašajte svojega oftalmologa).
 


 

Kako pravilno vstaviti kontaktne leče?

 

 

1) Temeljito si umijte roke in jih osušite.

2) S konico prsta previdno odstranite kontaktno lečo iz posodice. (Za ta korak lahko uporabite tudi posebno pinceto – ta je bolj sterilna, vendar morate pinceto po uporabi vedno sterilizirati).

3) Nato lečo položite na konico kazalca ali drugega prsta.

4) S strani preverite, da je kontaktna leča pravilno obrnjena. Če je obrnjena pravilno, je v obliki sklede.

5) S prstom previdno povlecite spodnjo veko navzdol in glejte navzgor, pri čemer naj bo oko široko odprto, ter vstavite lečo v sredino očesa.

6) Zaprite oko in pomežiknite. Leča se bo nato sama pomaknila na pravo mesto. Po potrebi se lahko leče rahlo dotaknete in jo premaknete na sredino.

7) Pravilno nameščena kontaktna leča se mora udobno prilegati vašemu očesu. Če se ne, jo odstranite, nežno očistite z raztopino in jo ponovno vstavite.

8) Drugo lečo vstavite na enak način.

 

Opomba: Nikoli ne prekoračite priporočenega časa nošenja in leče redno menjajte v skladu s priporočili proizvajalca.

 

Ali moram pri rokovanju s kontaktnimi lečami vzdrževati posebno higieno?

Pred rokovanjem z lečami si vedno temeljito umijte roke (uporabite milo brez parfumov in olj) in jih osušite z brisačo brez vlaken. Ne dotikajte se tekstila. S temeljito umitimi rokami se boste izognili morebitnim okužbam oči. Pomembno je tudi, da se izogibate stiku z vodo. Pri prhanju, plavanju, uporabi savne ali drugih vodnih aktivnostih leče raje odstranite, da preprečite kontaminacijo ali poškodbe. 

 

Če že imam kontaktne leče, ali moram kljub temu obiskati oftalmologa?

Tudi če že imate predpisan recept (za očala ali kontaktne leče), so redni pregledi pri oftalmologu 1-krat na leto bistvenega pomena. Če se pojavijo kakršne koli težave, kot so rdečica oči, bolečina ali poslabšanje vida, takoj poiščite strokovno pomoč.
 


 

Pravilna nega kontaktnih leč podaljša njihovo življenjsko dobo in zagotavlja zdravje vaših oči. Upoštevajte te preproste korake in uživajte v udobju in prednostih, ki jih ponujajo kontaktne leče.